donderdag 9 april 2009

Een ‘MAKKELIJK LEZEN PLEK’ (MLP) nu ook in de bibliobus.


Een Makkelijk Lezen Plek (MLP) is een speciale voorziening in de bibliobus voor kinderen van acht tot dertien jaar met een leesprobleem. De belangrijkste doelgroepen van het MLP zijn kinderen met dyslexie, met een concentratiestoornis als ADD of ADHD en autochtone en allochtone kinderen met een taalontwikkelingsachterstand.
Het doel van een MLP is om kinderen, met welke leesmoeilijkheden dan ook, makkelijker toegang te geven tot leesstof die hen plezier geeft, zodat ze gestimuleerd worden toch vaker een boek te lezen, waardoor hun achterstand niet nog groter wordt.

Het eerste MLP startte in 2002 in de bibliotheek te Haarlem. Inmiddels zijn er in de Nederlandse basisbibliotheken steeds meer MLP’s gerealiseerd. Het wordt zo langzamerhand een gewone dienstverlening in de bibliotheken.
Ook de bibliobussen hebben nu een apart plekje ingeruimd voor het MLP.
De MLP-collectie bestaat uit fictie en non-fictie; voor boekbesprekingen en spreekbeurten of gewoon voor plezier. De materialen worden frontaal en eigentijds gepresenteerd om op die manier de kinderen met een leesprobleem tot lezen aan te zetten.
De boeken op het MLP hebben een eenvoudigere verhaallijn, wat grotere letters en veel illustraties.
Audiovisuele materialen bieden ook een schat aan informatie voor kinderen met een leesprobleem. Daarom zijn er naast de makkelijk te lezen boeken ook veel materialen waarmee het lezen omzeild kan worden, zoals verfilmde boeken, gesproken boeken, informatieve dvd’s, e.d.
De collectie in de bibliobus is niet zo groot, maar zal regelmatig vernieuwd worden, zodat de kinderen niet uitgelezen zullen raken.
Alle materialen voor MLP hebben als herkenning een oranje MLP-sticker.
Natuurlijk kunnen ook kinderen zonder leesproblemen gebruik maken van de MLP, want ook voor hen is het wel eens lekker om zonder veel inspanning toch een spannend boek te lezen, of gewoon een luisterboek te gebruiken.

vrijdag 13 maart 2009

Van SISO naar PIM

Veel bibliotheken hebben hun jeugdstudieboeken via de PIM methode ingedeeld. De bibliobussen zullen dezelfde indelingsmethode gaan hanteren, omdat het PIM-systeem wat gebruikersvriendelijker is en wij onze klanten niet met twee verschillende systemen willen confronteren. Het omwerken van de jeugdstudieboeken is nagenoeg afgerond.

AVI indeling

De leesboeken voor de eerste lezers zijn ingedeeld in nivo's volgens een bepaalde methode. Deze methode is inmiddels volgens de organisaties die zich hier mee bezig houden verouderd. De boeken die we nieuw binnenkrijgen worden ingedeeld volgens een nieuwe methode. De boeken die volgens de oude methode waren ingewerkt worden omgewerkt naar de nieuwe methode. De volgende nivo's worden ondersteund door de landelijke organisaties en gaan we dan ook gebruiken.We hebben de volgende categorieën
S AVI start
M3 Midden groep 3
E3 Eind groep 3
M4 Midden groep 4
E4 Eind groep 4
A Groep 5 t/m 8

Genealogie op internet

Als uw hobby genealogie is kunt u op internet veel informatie vinden. Het is echter vaak een puzzel om de informatie die u zoekt boven water te halen. Daarom heeft de Overijsselse Bibliotheekdienst een overzicht van genealogische bronnen en informatie op haar site opgenomen. Komen uw voorouders uit deze streek, dan is de kans groot dat u met behulp van deze site de informatie die u zoekt, zult vinden.

Transisalania

Wie zich bezig wil houden met streekgeschiedenis kan zijn hart ophalen. De Overijsselse Bibliotheekdienst heeft een weblog gemaakt met verwijzingen naar historische verenigingen en belangrijke bronnen. Op deze weblog is een link gemaakt naar deze weblog die u in de rechter balk "Websites Bibliotheek-Over vroeger" kunt vinden.